culinair
Ansjovis Weervisser
03-07-24 15:11
Op 31 mei 1996 vaar ik mee met Cor van Dort met zijn zoon en dochter over de Oosterschelde naar de visgronden voor de visserij op ansjovis.
Maar ook deze laatste weervisserij-familie stopt in 2024 noodgedwongen. De ansjovis lijkt verdwenen. Oorzaken daarvan zouden kunnen zijn, het zoet-zout watergehalte, aalscholvers en klimaatverandering. Door de opwarming van het water zwemmen er de laatste jaren zandhaaien in de Oosterschelde.
De weervisserij is anders dan de reguliere manier van vissen. Afhankelijk van eb en vloed zorgen de waterbewegingen en onderstromen dat de ansjovis de netten in zwemt. Wanneer het water zakt en zich terugtrekt, richting Noordzee, kunnen de vissen de uitgang van de netten niet vinden, waarop zij door Van Dort worden gevangen.
Read More…
Maar ook deze laatste weervisserij-familie stopt in 2024 noodgedwongen. De ansjovis lijkt verdwenen. Oorzaken daarvan zouden kunnen zijn, het zoet-zout watergehalte, aalscholvers en klimaatverandering. Door de opwarming van het water zwemmen er de laatste jaren zandhaaien in de Oosterschelde.
De weervisserij is anders dan de reguliere manier van vissen. Afhankelijk van eb en vloed zorgen de waterbewegingen en onderstromen dat de ansjovis de netten in zwemt. Wanneer het water zakt en zich terugtrekt, richting Noordzee, kunnen de vissen de uitgang van de netten niet vinden, waarop zij door Van Dort worden gevangen.
Read More…
Culinaire fotografie
08-03-17 11:51
Dit jaar bestaat mijn bedrijf 25 jaar. Tijd voor een terugblik.
Tijdens het maken van een reis is een diner altijd een extra verwennerij. Vandaar dat er in een reportage vrijwel altijd de sfeer van een restaurant wordt besproken, vergezeld met enkele foto’s van gerechten. Het is improviseren en snel werken.
Zodra het gerecht wordt opgediend maak ik enkele opnamen. De doorgaans stevige witte servetten staan opgesteld om als reflectiescherm te dienen. De draadloze flitser is voorzien van een softbox, om het licht nog meer te verzachten.
Ik kies er voor om de gerechten close in beeld te brengen, met een beperkte scherpte diepte om het gerecht er smaakvol uit te laten zien. Read More…
Tijdens het maken van een reis is een diner altijd een extra verwennerij. Vandaar dat er in een reportage vrijwel altijd de sfeer van een restaurant wordt besproken, vergezeld met enkele foto’s van gerechten. Het is improviseren en snel werken.
Zodra het gerecht wordt opgediend maak ik enkele opnamen. De doorgaans stevige witte servetten staan opgesteld om als reflectiescherm te dienen. De draadloze flitser is voorzien van een softbox, om het licht nog meer te verzachten.
Ik kies er voor om de gerechten close in beeld te brengen, met een beperkte scherpte diepte om het gerecht er smaakvol uit te laten zien. Read More…
Spruitjes restaurant 't Nonnetje
22-11-16 15:25
Chef kok Michel van der Kroft van restaurant 't Nonnetje serveert gerechten met 'Brusselse spruitjes'. Hoewel maar weinig Nederlanders speciaal voor deze groente naar een restaurant zullen gaan, bewijst de veelvuldig onderscheiden chef dat van deze koolsoort een delicatesse kan worden bereid.Read More…